Misschien heb je er al weleens over gehoord of zelfs al over gedacht: strippen. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt of verstrijkt is dit een onderwerp waar je misschien meer over wilt weten. Wat is het precies? Hoe effectief is het? Wanneer kan ik het beste gestript worden? Wat zijn de risico’s? In deze blog leggen we het je uit!

Bij strippen wordt er door de verloskundige inwendig onderzoek gedaan. Dit houdt in dat de verloskundige met twee vingers de vagina in gaat en voelt naar de baarmoedermond. Om te kunnen strippen moet de baarmoedermond een beetje open staan. Pas als er 1 – 2cm ontsluiting is en bij voorkeur de baarmoedermond (deels) verstreken en week geworden is, kan er gestript worden. Bij het strippen worden de vliezen van de baarmoedermond losgemaakt. Hierdoor komen er wat hormonen (prostaglandines) vrij. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond rijper wordt en er een grotere kans is dat de bevalling begint.

Strippen wordt gedaan vanaf 41 weken omdat uit onderzoek blijkt dat strippen dan het meest effectief is. Voor die tijd is strippen niet zinvol. Ook geeft de eerste keer strippen de meeste kans van slagen. De kans dat de strippoging succesvol is, hangt van verschillende factoren af (hoe ver is iemand zwanger, hoe veel ontsluiting is er, heeft iemand al voorweeën gehad). Het strippen kent geen risico’s, wel kun je wat bloedverlies hebben en (vervelende) harde buiken/voorweeën krijgen.

De ene vrouw voelt weinig van het strippen en de andere vrouw kan het als pijnlijk ervaren. Belangrijk om te weten is dat we strippen altijd op een rustig tempo doen en dat jij kunt aangeven als je wenst te stoppen!

Hieronder twee ervaringsverhalen en mocht je verder nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens je controle! De informatie over strippen wordt sowieso besproken bij je 39 weken controle.”Bij 41 weken en 2 dagen ben ik gestript. Ik was voor het eerst zwanger en vond het erg spannend! De verloskundige nam de tijd en stelde mij op mijn gemak. Het strippen was wel even vervelend, maar gelukkig duurde het kort en hielp de verloskundige mij erdoorheen. Twee uur later begonnen de eerste weeën en 12 uur later lag mijn zoon op mijn borst!

”Toen ik een week over tijd was begon ik het zat te worden. De verloskundige had de opties met mij besproken en ik wilde liever niet ingeleid worden dus besloot ik om een poging te doen om te strippen. Ik had al best wat voorweeën gehad maar elke keer stopte het helaas weer. De verloskundige voelde inwendig en ik bleek 2cm ontsluiting te hebben. Ik was erg blij dat al die krampen tenminste wel wat hadden gedaan!! Het strippen zelf vond ik niet heel pijnlijk, het is even vervelend maar het is maar van korte duur. Diezelfde nacht braken mijn vliezen en vrijwel direct begonnen de weeën!