Kraamtijd

Na negen maanden wachten is jullie prachtige baby er eindelijk! De kraamperiode is aangebroken. Liefde, geluk, slaaptekort en tranen zullen elkaar afwisselen. Vaak wordt er naar de bevalling toegeleefd, echter na de bevalling begint het pas. Ook in deze bijzondere periode zullen wij jullie begeleiden. Voor alle vragen, adviezen en ongerustheid zijn wij 24uur per dag bereikbaar!

Je kunt ervoor kiezen om na de geboorte nog te verblijven in een Geboortecentrum. Hier zijn altijd kraamverzorgsters aanwezig die je dag en nacht kunnen helpen met de verzorging van je baby en bij het helpen aanleggen. Als je eraan toe bent ga je naar huis en zal er de eerste acht dagen een kraamverzorgster bij je thuis komen. Zij zal dagelijks controles bij jou en de baby doen om te zien of alles goed verloopt.

Kraambedcontroles

Wij komen deze week meerdere keren langs om te zien of alles goed gaat met jou en je pasgeboren baby. Naast de kraamverzorgster kun je ook al je vragen bij ons kwijt. De verloskundige is eindverantwoordelijk voor moeder en kind. Daarom zal de kraamverzorgster altijd eerst contact opnemen met ons als zij twijfels heeft over de gezondheid van moeder of kind of als er extra controles nodig zijn. In principe heb je recht op 49 uur zorg. De uren kun je in overleg met de kraamverzorgster over de verschillende dagen verdelen. Zo komt de kraamverzorgster vaak de eerste dagen acht uur en daarna wordt er langzaamaan afgebouwd. Als je toch wat extra zorg nodig hebt is het mogelijk om een 9e en 10e dag bij te indiceren. Dit wordt in overleg met jou en de kraamverzorgster gedaan door de verloskundige.

Je baby

Ieder kind is anders. Je moet je baby zelf leren kennen. Dit heeft tijd nodig. De eerste weken na de bevalling kunnen erg zwaar zijn. Je hebt weinig slaap en bent druk bezig met het verkennen van de behoeftes van je baby. Deze weken kunnen onregelmatig verlopen. Het dag- en nachtritme kunnen omdraaien. Je kindje geeft zelf aan wanneer het wil drinken. Het minimum is wel om om de drie uur te voeden. Als je kindje niet zelf wakker wordt, moet je hem of haar zelf wakker maken. Een pasgeboren baby kan alleen met jou communiceren door te huilen. Huilen hoeft dus geen verdriet of ongemak te betekenen. Het kan ook een vorm van aandacht vragen zijn, of honger, een vieze luier, een boertje dat dwarszit en zo nog heel veel andere oorzaken. Je zult merken dat je na een aantal weken precies weet bij huilen waar je kindje behoefte aan heeft!

Nacontrole

De nacontrole vindt circa zes weken na de bevalling plaats. Bij voorkeur is deze controle bij degene die jouw bevalling heeft begeleid. Tijdens deze controle worden je zwangerschap, de bevalling en de kraamweek nogmaals besproken. Hoe kijk je erop terug? Heb je nog vragen? Daarnaast wordt er gekeken naar je herstel. Er worden controles gedaan zoals het meten van je bloeddruk en het voelen of je buikspieren weer hersteld zijn. Mocht je nog fysieke of emotionele klachten hebben dan kunnen we je indien nodig doorverwijzen naar de desbetreffende zorgverlener. Ook zal er nog extra aandacht zijn voor het bespreken van anticonceptie. En natuurlijk vinden we het heel leuk om jou en je baby nogmaals te zien! Je kind is dan al een stuk groter en ziet er vaak al heel anders uit dan (net) na de geboorte. Graag willen wij hem of haar dan ook nog extra bewonderen! Je mag zelf altijd bellen voor het inplannen van een nacontrole.

Borstvoeding of kunstvoeding?

Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit betekent niet dat kunstvoeding slechte voeding is. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Tijdens het kraambed zullen wij en je kraamverzorgster je helpen bij het voeden van je baby. Indien je vragen hebt tijdens het kraambed, of al eerder over het geven van borstvoeding of kunstvoeding dan laat het ons weten.

Borstvoeding

Jouw moedermelk is uniek. Dit is namelijk speciaal gemaakt voor jouw kind. Op deze manier wordt de samenstelling van voedingsstoffen precies afgestemd op wat jouw kind op dat moment nodig heeft.

Je pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld nog niet veel voeding nodig, maar wel voeding die makkelijk verteerbaar is voor een nog onrijp maagdarmstelsel. Deze eerste druppels borstvoeding wordt colostrum genoemd en ziet er geel uit, deze druppels zijn ook dikker dan ‘gewone’ moedermelk. De samenstelling van colostrum beschermt je kind in de eerste dagen buiten de baarmoeder en beschermt tegen infecties. Als je kind een paar dagen oud is heeft het al wat meer voeding nodig, je zult ook merken aan je borsten dat deze dan ook voller worden.

Uit onderzoek blijkt dat borstgevoede kinderen minder vaak ziek zijn en minder kans hebben op allergieën. Ook hebben zij op latere leeftijd minder kans op het ontwikkelen van overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft het geven van borstvoeding de voordelen dat het goedkoper is dan kunstvoeding en dat de melk altijd op de juiste temperatuur is.

Naast dat borstvoeding de beste voeding is voor je kind, verloopt het herstel van moeder bij het geven van borstvoeding ook sneller. Zo zorgt het zuigreflex van jouw kind aan je borst voor het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor is je baarmoeder sneller herstelt van de bevalling. Dit zorgt er voor dat je minder en korter bloedverlies hebt tijdens het kraambed.