Wil jij een kijkje in het leven van een verloskundige? Hoe gaat zo’n bevalling nou en hoe doen wij dit met diensten, spreekuren, vrije dagen? Lees hieronder wat wij zoal doen in een 24uurs dienst!

Op 1-7 gaat verloskundige Sabrina de dienst in om 20:00. Ik bel mijn collega Martha voor de overdracht. We bellen uitgebreid om de dag te bespreken. Martha is druk bezig geweest met allemaal bezoekjes van dames die beginnende weeën hadden, een dame die de baby wat minder voelde bewegen en kraambezoeken na de bevalling. Ook heeft ze veel telefoontjes gepleegd, bloeduitslagen verwerkt, mails beantwoord en administratie gedaan. We zitten dan ook al gauw 30 minuten aan de lijn om alles uitgebreid door te nemen.
Er staan een aantal dames overtijd. Dit houdt in dat zij al voorbij de uitgerekende datum zwanger zijn. Hoe verder overtijd, hoe meer kans dat je gaat bevallen. Ik heb om die reden dan ook in de middag alvast een dutje gedaan. Motto van een verloskundige is om die reden: slapen wanneer je slapen kan! Gezien we 24uurs diensten hebben weet je maar nooit wanneer je kan slapen dus iedere minuut telt ;).

Afijn, ik besluit om naast mijn dutje ook op tijd naar bed te gaan. Ik ga om 21:30 naar bed en heb plafonddienst. Ik lig eigenlijk gewoon te wachten tot mijn telefoon gaat. Om 23:00 word ik verlost van mijn plafonddienst. Partner van een dame belt en geeft aan dat zijn vrouw sinds 22:00 goede weeën heeft. Ook zijn zojuist de vliezen gebroken. Het is haar tweede kindje. Ik ken papa en mama al van hun vorige zwangerschap. Toevallig heb ik haar ook geholpen bij de geboorte van haar eerste kindje. Ik hoopte al dat ik deze bevalling ook mocht begeleiden! Gezien een tweede kindje vaak wat sneller geboren wordt dan een eerste kind en het allemaal al heftig klinkt besluit ik om direct het ziekenhuis te bellen of er plek is. Deze dame wenst namelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Er is plek. We spreken af dat we elkaar daar treffen. Ik lees nog even haar kaart door en neem het bevalplan door. Ze wenst in bad te bevallen dus ik ga alvast erheen zodat alles gereed is.
Om 00:00 komen mama en papa binnen. Bepakt en bezakt komen ze binnen. Papa met de tassen, maxicosi en een puffende mama aan zijn arm. Ze zucht de weeën heel knap weg en het ziet ernaar uit dat de bevalling al aardig gevorderd is! Ik wil graag even weten hoe ver zij in het proces is dus voer wat onderzoekjes uit. Ik voel aan de buik naar de ligging van de baby, luister naar het hartje, meet de bloeddruk en voer een inwendig onderzoek uit. Mama doet het super, al 7cm! Snel in bad. Dat is fijner. Het warme water zorgt vaak voor (enige) ontspanning en pijnverlichting. Mama doet onwijs haar best en zucht iedere wee weer weg. Het duurt wat langer dan ik zou verwachten dus besluit ik na 2 uur opnieuw te voelen. Het is nog niet veel gevorderd en ook blijkt er nog een deel van de vliezen te staan dus besluit ik in overleg met mama en papa om de vliezen te breken in de hoop dat de bevalling wat sneller zal gaan. Ik breek de vliezen en helaas heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Dit is reden om de bevalling over te dragen. Wil je hier meer informatie over, kijk dan even op deze pagina.
Ik bel de arts en leg uit wat de situatie is. We mogen naar een andere kamer waar de baby continu geregistreerd kan worden. Mama begint inmiddels al persdrang te krijgen dus we moeten opschieten! Een paar minuten later komen we aan op de andere kamer. Ik overleg even met de arts over de situatie en mama wordt aan het CTG gelegd om de hartslag van de baby te monitoren. Baby doet het super! Ik mag de bevalling afmaken terwijl de arts op de kamer blijft. De persdrang is nu niet meer tegen te houden. Ik instrueer mama en ze haalt alle kracht uit haar tenen en perst! Na een paar keer persen zie ik donkere haartjes en na nog een aantal persweeën wordt er een prachtig jongentje geboren! Ik leg hem op de borst bij mama en hij wordt toegedekt met warme doeken en een warme muts om zo min mogelijk af te koelen.
Een paar minuten later krijgt moeder een beetje krampen. De placenta wil komen. Nog één keer goed persen en dan volgt de placenta met vliezen. Ik controleer of deze compleet zijn en bekijk of ik nog wat moet hechten. Hierna laat ik papa, mama en hun zoon even in hun bubbel. Ze gaan lekker beschuit met muizen eten en ik ga mijn administratie doen. Zoon blijft het eerste uur lekker bij mama op de borst. Dit noemen we het golden hour. Zeker als je borstvoeding wenst te geven is dit erg belangrijk!
Hierna kijk ik het kind na. Ziet alles er goed uit? Hoe zwaar is de baby? Hoe lang is de baby? Zijn alle reflexen aanwezig? Alles ziet er goed uit. Na een tijdje nakletsen geef ik instructies voor de nacht. De baby moet nog een aantal uur ter observatie blijven i.v.m. het meconiumhoudend vruchtwater. Uiteraard blijven papa en mama ook bij hem. Ze gaan ook even proberen wat te slapen want inmiddels is het alweer 04:00! Ook ik stap in mijn auto naar huis en kruip in bed om nog een paar uurtjes te slapen.

Om 10:00 word ik wakker gebeld. Een beetje brak nog, want heel goed heb ik niet meer geslapen. De rest van de dag is rustig dus kan ik op mijn gemak de telefoontjes, administratie en bloeduitslagen verwerken en de mails beantwoorden. Ook rijd ik nog een visite en beoordeel een huis of een thuisbevalling veilig is. Verder gaat de telefoon weinig over en ben ik gewoon thuis. Mijn dienst is tot 19:00. Dan is het weer tijd voor Martha om mij over te nemen. Wij werken deze week allebei wat meer gezien Sylvia op vakantie is. Ik kijk terug op een mooie bevalling en verder een rustige dienst. Benieuwd hoe het weekend bij Martha zal verlopen!

Fijn weekend!

Sabrina

Foto is met toestemming geplaatst van beide ouders.