Bevalling

Wij geloven in het natuurlijk verloop van een bevalling. Dit proces ondersteunen wij door vanaf de actieve fase (bij circa 5cm ontsluiting) van de bevalling bij je te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat door continue begeleiding de bevalling voorspoediger verloopt en er minder vaak moet worden overgedragen aan de gynaecoloog.

Vanzelfsprekend controleren wij tijdens de bevalling voortdurend de gezondheid van jou en je baby. Indien wij het nodig vinden zullen we laagdrempelig overleggen of verwijzen naar de gynaecoloog.

Tijdens de controles in je zwangerschap zullen we uitgebreid tijd besteden aan het bespreken van de bevalling. De controle waarbij we de bevalling bespreken zal (als jullie dit prettig vinden) tijdens een huisbezoek plaatsvinden. Het is mogelijk om een geboorteplan te maken waarin jij en je partner beschrijven wat jullie wensen zijn ten aanzien van de bevalling.

De plek waar je wilt bevallen is de keuze van jou en je partner. Je kunt er voor kiezen om thuis te bevallen of om in het ziekenhuis te bevallen (poliklinisch). Ook als je voor een bevalling in het ziekenhuis kiest zullen wij je begeleiden tijdens de bevalling.

Wij werken met verschillende ziekenhuizen samen. De ziekenhuizen waar je kunt bevallen zijn het Franciscus Gasthuis (Rotterdam), het Sophia Geboortecentrum in het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam), het Ikazia ziekenhuis (Rotterdam), het Maasstad ziekenhuis (Rotterdam) of het IJsselland ziekenhuis (Capelle a/d IJssel). Helaas is het sinds juli 2022 niet meer mogelijk om in het Vlietland ziekenhuis (Schiedam) te bevallen.

Beladvies

De bevalling kan zich op verschillende manieren aandienen. Vanaf 37 weken zwangerschap is het daarom belangrijk om ons te bellen indien een van onderstaande situaties zich voordoet:

  • Als je bevalt van je eerste kind en je gedurende een uur lang regelmatige weeën om de 3 minuten ervaart die 60 seconden aanhouden
  • Wanneer je bevalt van je tweede kind en je gedurende een uur lang weeën om de 5 minuten ervaart die 60 seconden aanhouden
  • Indien je vruchtwater verliest, probeer wat vruchtwater op te vangen en bekijk de kleur voordat je belt
  • Bij bloedverlies ruimer dan een menstruatie
  • Als je vragen hebt, als je ongerust bent of als je twijfelt of de bevalling begonnen is.

Denk je dat je bevalling begonnen is en ben je minder dan 37 weken zwanger? Dan moet je ons altijd meteen bellen!